Az IP kameráról

A mai világban szinte minden otthonban megtalálható az Internet, amely segítségével egy új világ nyílik a biztonságtechnikában.

Egy IP kamera segítségével a világ bármely pontjáról figyelemmel tarthatjuk otthonunkat, vállalkozásunkat egy internet eléréssel rendelkező számítógépről, okos telefonról vagy táblagépről.
Az IP kamera ezen felül, mozgásérzékelés esetén önállóan képet küld e-mailben (ftp szerverre), így azonnal értesülünk az eseményekről és intézkedhetünk a károk megelőzése érdekében!

Használatuk könnyen elsajátítható szinte bárki számára, az integrált webes felület (WebUI) segítségével nem okoz nagyobb nehézséget a kamera vezérlése, mint bármely más internet oldalon történő navigálás.

Alapja egy speciális mikroszámítógép ami segítségével az általa felvett video és audio jeleket önállóan tömöríti, titkosítja és az IP hálózaton (akár az Interneten) továbbítja.

 

Az IP kamera legnagyobb előnyei:

- Szinte bárhol, bármilyen számítógépről, táblagépről, okos telefonról elérhető a világon az Internet segítségével

- Mozgásérzékelés esetén önállóan képet küld e-mailben és ftp szerverre, így azonnal értesülünk az eseményekről

- A vezeték nélküli működésnek köszönhetően nem szükséges kábelhálózat kiépítése és tetszőlegesen elhelyezhetjük, áthelyezhetjük a kamerát a legmegfelelőbb helyre

- Telepítése egyszerű, gyors hisz a kamera beállítása nem igényel különösebb szaktudást. Telepítési segédletünk segítségével könnyen beállíthatja

- Alapesetben a meglévő számítógépen és routeren kívül nincs szükség más berendezésre de önállóan is elboldogul az internettel is, így egy kamera esetén nincs szükség routerre (ha nem használunk más eszközöket!!!)

- Digitális jelátvitel az állandó, jó minőség érdekében

- Kétirányú hangátvitel így a megfigyelő nemcsak hallgathatja, mi történik a kamera környékén, hanem egy mikrofon használatával a forrás felé kommunikálhat

- Egyszerű bővítési lehetőség. Nem kell egyszerre megvásárolnia minden kamerát, igényének megfelelően bővítheti 1db-tól szinte bármeddig

- Mindazt tudja, amit analóg társai

- Nagyságrendekkel alacsonyabb telepítési költségek mint az analóg technológia esetén

- Analóg társaival ellentétben nem kell egy bekapcsolt számítógépre vagy DVR berendezésre támaszkodnia a kamera képének távolról történő megtekintéséhez

- A kamera által készített videó rögzítéshez csak egy hétköznapi számítógépre van szükség ami csatlakozik a hálózathoz, ez azonban nem minden esetben szükséges, microSD kártya fogadására alkalmas kamerák esetében nincs szükség külön számítógépre a rögzítéshez hiszen a kamera mozgásérzékelés esetén a kártyára rögzíti az eseményt.

 

Az IP kamera főbb felhasználási területei:

- Otthonunk védelmére, szemmel tartására

- Nyaralónk megfigyelésére, védelmére

- Erdészeti, vadvédelemi megfigyelésre

- Szabadidő központok népszerűsítésére (strandok, szállodák...)

- Önkormányzatoknak

- Rendőrségnek bűnmegelőzés céljából

- Boltok, cégek számára:

- Egyedül hagyott kiskorú gyermek, időskorú szülők, rokonok figyelésére

- Fejlett videó kaputelefonként

- Olcsóbb táblagépekről (20eFt) is könnyedén, kényelmesen szemmel tarthatjuk a megfigyelt területet. Egy példa a táblagéppel történő megfigyelésre:

 

Analóg vagy digitális IP kamera?

Minden felhasználási terület más és más ezért a fenti kérdésre egyértelműen nem tudunk választ adni de ami biztos: