EasyN IP kamera beállítási segédlet "F" sorozat

Ahhoz, hogy EasyN kameránkat konfigurálhassuk, először a számítógépünk és az IP kameránk között kell kapcsolatot létesíteni de ennek módja, az különböző hálózati környezet miatt eltérhet.

A legnépszerűbb eset amikor hálózatunkban található egy router aminek a segítségével osztjuk szét illetve használjuk az internetet. Egyúttal ez az eszköz látja el IP címmel az eszközeinket is a beépített DHCP szerver segítségével.

 1. UTP kábel segítségével csatlakoztassuk routerünkhöz az EasyN IP kamerát és kapcsoljuk be
 2. Csatlakozzunk számítógépünkkel is a routerhez vezetékkel vagy akár vezeték nélkül (ahogyan ezt valószínűleg eddig is tettük)
 3. Helyezzük be a mellékelt CD lemezt a számítógépünk optikai meghajtójába és a felbukkanó ablakban kattintsunk az "IP Camera Finder" felírat melletti ikonra
  (ha nem indul el automatikusan a CD akkor a CD-n lévő "IPcamera.exe" fájlt indítsuk el)
  (CD hiányában töltsük le innen és indítsuk el)


   
 4. Az előugró ablakban válasszuk a "Advance Mode" gombot


   
 5. A megnyíló ablakban láthatjuk számítógépünk hálózati konfigurációját, az elérhető kamerákat a hálózatban és a kiválasztott kameránk aktuális beállítását.

  Több kamera esetén nagyon fontos, hogy az újonnan érkezett kamerákat csak egyesével indítsuk el és ha végeztünk az egyik kameránk beállításaival csak akkor indítsuk a következőt. Ennek azon egyszerű oka van, hogy az originált, új EasyN kameránk a dobozon feltüntetett, előre beállított fix IP címmel rendelkezik így ha egyszerre bekapcsoljuk az összes kameránkat akkor IP cím ütközés miatt egyiket sem tudjuk elérni. (újabb típusok ez alól kivételek mert ha a router DHCP szervere ad nekik IP címet akkor azt veszik fel nem a gyári címet így nem lesz IPcím ütközés)

  Ezen okból kifolyólag minden kamerát állítsunk át másik IP címre az alábbiak figyelembevétele mellett:

  Ha nem tudjuk a program segítségével megnézhetjük mi az aktuális IP címünk a számítógépünkön (1.) ami a mi esetünkben a 192.168.1.100.
  Érdemes tudni hogy a routerek túlnyomó többsége az eszközök számára a 192.168.X.100 és az feletti IP címeket osztja ki, saját maguknak pedig a 192.168.X.1.-et ahol "X" általában 0, 1 vagy 2 ez ugyanis router gyártónként változhat.
  Kameráinknak ezen tartományon kívül célszerű IP címet adni és a beállításánál figyelnünk kell arra is, hogy ugyanabban az IP tartományban helyezkedjenek el ahol az otthoni hálózatunk többi eszköze is, azaz az "X" minden eszköznél azonos szám legyen.(Eltérő IP tartomány esetén nem tudjuk majd elérni kameráinkat)
  Tehát kameráinknak célszerű a 192.168.X.2-192.168.X.99 közti tartományból kiosztani egy IP címet amit a már említett program segítségével gyorsan be is állíthatunk.
  Az alhálózati maszknak (Sub Mask 4.), az átjárónak és a DNS kiszolgálónak (Gateway és Primary DNS 5.)  teljes egészében meg kell egyeznie számítógépünk hálózati beállításainál láthatóval.
  A HTTP portot (6.) alapesetben 80-as értéken kell hagyni de ha egynél több kameránk van és mindet szeretnénk az internetről elérni akkor itt is minden kamerának más portot kell megadnunk.
  Ha sikeresen beállítottunk mindent akkor kattintsunk az "Apply" (7.) gombra.


   
 6. A felbukkanó ablakban kameránk hozzáférési kódját kéri a program de ez alap esetben a képen látható. (csak le kell "OK"ni)


   
 7. Kameránk IP beállítása ezzel befejeződött, pár másodpercen belül újból indul és az új beállításokkal érhető el ezek után.
   
 8. Korábban beállított IP címet írjuk be böngészőnkbe vagy kattintsuk a programban az "Inner access" melletti "Open" gombra és az alapértelmezett böngészőnkben már meg is nyílik a kameránk bejelentkező oldala ahol adjuk meg a hitelesítő adatokat (alapesetben a felhasználói név "admin" a jelszót pedig hagyjuk üresen)


   
 9. Válasszuk ki a böngészőnknek megfelelő opciót és már láthatjuk is a kameránk által közvetített képet.


   

 10. Kattintsunk a beállításokra


   
 11. Legfontosabb beállítás az "Users settings", itt tudjuk megadni a felhasználói neveket és a hozzájuk tartozó jelszót, jogosultságot. Elsőként adjunk meg az admin felhasználói névhez egy jelszót. Ha ezt a beállítást elmulasztjuk, akkor bárki hozzáférhet kameránkhoz. Ezt követően adjuk meg a többi felhasználónak szánt eléréseket.
  A "Group" oszlopban megadhatjuk egy hozzáférés felhasználói szintjét. Azaz, hogy az illető csak nézni tudja (Visitor) vagy nézni és mozgatni (Operator) vagy teljes jogú "Administrator" legyen és így a beállításokhoz is hozzáférjen.


   
 12. Végül pedig állítsuk be kameránkat, hogy vezeték nélküli módban is üzemeljen ehhez nincs más tennivalónk csak kattintsunk a "Scan" gombra majd a megfelelő hálózatra kattintva írjuk be annak elérési jelszavát a "Share Key" mezőbe és kattintsunk a "Set" gombra.
  Ezután eltávolíthatjuk a hálózati kábelt az EasyN kameránk és a routerünk közül ugyanis az antenna felszerelése után és a kamera újraindítását (áramtalanítását) követően, kameránk már vezeték nélkül is elérhető, így a vezeték nélküli hálózatunk hatókörében már bárhova telepíthetjük. (ehhez a routerünknek is támogatnia kell a vezeték nélküli technológiát)
  Ha a vezeték nélküli hálózat vételi minősége (jelerősége) alacsony akkor a videó kép akadozhat, megállhat.

  Ha látja a kamera a vezeték nélküli hálózatot de nem csatlakozik akkor ellenőrizzük, hogy: 
  • Hálózat neve (SSID) és a jelszó nem tartalmaz különleges karaktereket (pl: Ű, Ő, ?, !...) és nem túl hosszú
  • ellenőrizzük routerünk vezeték nélküli beállításaiban, hogy 1-11-ig terjedő csatornát használja nem pedig a 12-13-ast, (utóbbi a legtöbb országban tiltott frekvencia, ezért kameráink nem támogatják)   

Ezzel kameránk alap beállításának végéhez értünk.

Több EasyN IP kamera képének interneten történő eléréséhez az adott kamera IP címét és port számát kell beállítanunk a routerünk "Forwarding" vagy "Virtual server" menüpontja alatt. Ez az elnevezés gyártónként eltérő lehet, bővebb információt ennek beállításáról a router beállítási segédletünkben található.

Ha jól csináltunk mindent akkor a publikus IP címünket és a port számot az alábbi formátumban beírva a böngészőbe, elérhetővé válik kameránk. (így most már bárhonnan a világon)

http://<publikus_ipn-k>:<portszám>

Publikus IP címünket az internetszolgáltató biztosítja számunkra melyet a routerünk "Status" menüpontja alatt (WAN IP) vagy ITT tudunk megnézni.

A legtöbb internetszolgáltató úgynevezett Dinamikus IP címet biztosít számunkra ez annyit jelent, hogy minden egyes internetre történő felcsatlakozást követően más-más IP címet kapunk így kameráink távolról történő elérése nehézkessé válhat.

EasyN IP kameránkhoz szerencsére biztosít a gyártó úgynevezett DDNS szolgáltatást így külön regisztráció nélkül díjmentesen megoldódik a problémánk.

Ezt a szolgáltatást a routeren nem kell beállítani, a kamera önállóan kezeli!!!

Új kamera esetén ezek a beállítások előre be vannak már állítva de ha korábban kitöröltük akkor az alábbi módon kell újra beállítani a termék dobozán található adatok alapján.


 

DDNS User: a dobozon található "Remote Access" pontnál megadott domain cím első (ponttal elválasztott) része

DDNS or Proxy Server: "user.<a dobozon található "Remote Access" pontnál megadott domain első pont utáni része>"
(egyes típusok esetén "ipcam.<a dobozon található "Remote Access" pontnál megadott domain első pont utáni része>)

Password: szintén a doboz oldalán található matricán van

A Server port: 808

Ezután ha újra csatlakozik routerünk az internetre és megváltozik a Publikus IP címünk akkor azt EasyN kameránk automatikusan elküldi a DDNS szervernek ami következtében mi szinte semmit nem veszünk észre az esetleges IP cím változásból hiszen kameránkat a DDNS címen érjük el a jövőben az alábbi formátumban:

http://<a dobozon található "Remote Access" pontnál megadott domain cím>

A dobozon található domain cím után már nem kell a portszámot beírnunk, azt automatikusan feloldja a DNS szerver. Bizonyos programok esetén a hagyományos formában kell megadnunk a dyndns címet, ilyenkor pl. az "abcde.easyn.hk" cím helyett használjuk az "abcde.dns.easyn.hk:<portszám>" címet.

Kameránk internet felől történő eléréséhez routerünket is be kell állítanunk (leírás).


E-mail beállítás:

Ha azt szeretnénk, hogy email érkezzen a riasztásokról:


Itt állíthatunk a "mozgásérzékelő" funkció érzékenységén (Motion Detect Sensibility- nagyobb szám az érzékenyebb) és állíthatunk be kompenzációt ha mondjuk sok a téves riasztás (Start the motion detection compensation).


A beállítások bemutatása az EasyN FS-613-M136 típusú kamerán történtek.